Cara Nak Membuat Tapai Pulut Yang Manis

Kita test ragi dulu. Nasib Xde semut Alhamdulillah manis sgt.


Resepi Tapai Pulut Yang Mudah Youtube

Petua Buat Tapai Pulut Manis Tak Masam Makan Sejuk Sejuk Lagi Nikmat Di Tekak Daily Makan Resipi Rahsia Cara Membuat Tapai Pulut Sendiri Rasa Nak Masak.

. Cara Mudah Buat Kuih Cara Jagung Lemak Manis Lagi. Dok pikir bau apa la manis2Rupa2nya bau tapai. Tapai ni makan sejuk² mmg layan kan.

Bahan-bahan 12 org makan kot 1 kg beras pulut aku guna 3 cawan beras pulut 12 biji ragi- ditumbuk halus 12 biji tapi tak abis la guna daun pisang daun getah daun. CARA-CARA MEMBUAT TAPAI PULUT. 1 Campurkan kesemua bahan kecuali mentega dan uli sehingga menjadi doh.

Lupa plak mlm jumaat bru ni aku buat tapai ni. Rupanya nak buat tapai pulut yang sedap manis berair elok menjadi kena jemur dulu ragi. Masukkan dalam peti sejuk sebab tapai ni sedap makan sejuk sejuk.

249 Something is better than nothing Lebih baik ada. Hancurkan ragi saya letak dalam plastik. Ini petua dari arwah nenek.

About Press Copyright Contact us Creators Advertise Developers Terms Privacy Policy Safety How YouTube works Test new features Press Copyright Contact us Creators. Kemudian toskan air kukus beras pulut selama 25 min. Basuh beras pulut bersih-bersih dan rendam minima 2 jam.

Simpan dlm peti dulu esok mkn. Nak buat tapai ni pulut kena. Kalau manis molek bolehlah buat lagi.

Cara Buat Tapai Pulut. Proses penapaian tu lah yang membuat pulut dalam tapai menjadi matang masak. Sukat pulut menggunakan cawan.

12 biji ragi seelokya jemur terlebih dahulu tapi. Tapai pulut ni rasanya manis dan agak tajam baunya bagi sesiapa yang tak biasa makan. 1 Masak pulut terlebih dahulu.

Ia juga mempunyai rasa yang sangat manis jadi tidak sesuai bagi penghidap kencing manis ya. 1Basuh beras pulut sebersihnya dan rendam selama 2-3 jamKemudian toskan dan letak didalam periuk kukusanKalau nak lebih sedap boleh gunakan. Tapai Manis Leting Kali ni buat tapai dengan menggunakan sekilo beras pulut.

Cara Buat Tapai Pulut Yang Manis Leting. Boleh kurangkan kandungan gula pada sesiapa yng tak suka manis sangat. Bahan bahan tapai pulut1kg beras pulut1 biji ragidaun pisang secukup nyatapaipulut tapaipuluthitam tapaiubikayu.

Jadi jom kita ikuti cara wanita ini membuat tapai. Tapai Pulut salah satu manisan tradisonal yang menjadi kegemaran ramai. Kami kongsikan kepada anda cara untuk membuat Tapai Pulut yang terbaik untuk anda cuba.

18 sudu kecil pewarna makanan Pilihan warna mengikut citarasa peribadi 150 gram. Simpan di tempat yang gelap selama 2 hari. 5 cawan air panas untuk 5 cawan pulut.

1 kg beras pulut. Tapai dah manis yang saya buat tempoh hari. Kukus semula pulut tadi dalam 10min atau sehingga naik wap.

250 gram tepung pulut beras. 12 cawan air panas. Gunakan air panas untuk masak beras tersebut.

Selepas 2 hari baru tengok tapai tu ya. Siramkan pulut yang telah dikukus dengan 3 cawan air sambil kaup balik saya tak alihkan pulut ke dalam bekas saya siramkan air terus dari pengukus. Cara Buat Tapai Pulut Daun Getah By Kak Nur Tip Ragi Yang Bagus Ragi Manis Untung nak mati di negeri orang.

Resepi tapai pulut manis. 1kg beras pulut 12 biji ragi Seeloknya jemur terlebih dahulu tapi yang ni saya tak jemur pon. 12 cawan air sejuk.

11K 240 Comments 93K Views. Resipi sedap dan mudah untuk Tapai Pulut Manis.


Dapur Mamasya Tapai Pulut Yg Cukup Manis Mani Dapur Beras


Cara Petua Buat Tapai Pulut Manis Yang Boleh Buat Bisnes Tape Fermented Glutinous Rice Tapai Youtube


Pin On Youtube


Resepi Tapai Pulut Yang Manis Resepi Paling Tip Top Youtube

No comments for "Cara Nak Membuat Tapai Pulut Yang Manis"